ΙΟΒΕ: Προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης από τη βιομηχανία

Μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω καλύτερων εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία σύμφωνα με νέο Δελτίο του ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, ο δείκτης βελτιώθηκε οριακά τον Ιούλιο, στις 104,4 (από 104,2) μονάδες, επίπεδο ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,9 μον.) όπως αναφέρεται στο Δελτίο. 

Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ στην τόνωση της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες. 

Ο ΙΟΒΕ σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα, οπότε σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας έχει ενσωματωθεί και η επίδραση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπως οι φοροελαφρύνσεις, η ρύθμιση 3 οφειλών προς την εφορία κ.α. Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που επιφέρει και μείωση του κόστους δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων, αλλά και η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αντανακλούν μια έντονα αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον στο βιομηχανικό κλάδο. Επίσης,  η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά για άλλο ένα έτος αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

Ο γενικός δείκτης

Ο ΙΟΒΕ αναλύει στο νέο του Δελτίο τα αποτελέσματα για τον τομέα της Βιομηχανίας του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος. Όσο για τον Γενικό Δείκτη, τον Ιούλιο έφτασε στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008.  Ο ΙΟΒΕ αναφερόμενος στον Γενικό Δείκτη,  υπογραμμίζει πως σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως, Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές, σημειώνεται σημαντική βελτίωση των προσδοκιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα οπότε σε ένα βαθμό αναμενόταν ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων να είναι θετική, καθώς αυτό συμβαίνει συστηματικά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών.

Ήδη, αναφέρει, σε προγραμματικό επίπεδο έχουν ανακοινωθεί και οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης οι οποίες θα οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα και θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες στο επόμενο διάστημα. Εξηγεί ωστόσο πως η έρευνα καταγράφει μεν προσδοκίες από την πλευρά των πολιτών, αλλά και περισσότερο απτούς ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από την πολιτική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο, ωστόσο, βαθμό.