Σε οριακό σημείο οι σχέσεις ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Σοβαρή εμπλοκή, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει ναυάγιο παρατηρείται στην προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία ΔΕΗ και ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος.

Στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ απέστειλε επιστολή σε μεγάλους πελάτες της, με την οποία τους ενημέρωνε για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ η οποία ενέκρινε τις εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει θετικά καμία μεγάλη ενεργοβόρος βιομηχανία, ενώ πηγές του κλάδου επιρρίπτουν για την εξέλιξη αυτή την ευθύνη στη  ΔΕΗ θεωρώντας ότι κατά την προσφιλή της τακτική απέφυγε συστηματικά να διαπραγματευτεί με τους πελάτες της.

Βασικό σημείο αιχμής για τις μεγάλες βιομηχανίες αποτελεί η χρονική διάρκεια των συμβάσεων που προτείνει η ΔΕΗ και η οποία είναι μόνο ένα έτος. Ωστόσο από την πλευρά τους οι βιομηχανίες ζητούν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια προκειμένου να υπάρχει ένας λογικός χρονικός ορίζοντας που θα δημιουργεί ασφάλεια και θα βοηθήσει στο μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των βιομηχανικών μονάδων. Μάλιστα οι βιομηχανίες της ΥΤ επικαλούνται το παράδειγμα της Αλουμίνιον και της Λάρκο και ζητούν να υπογραφούν συμβάσεις και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες με τους ίδιους χρονικούς όρους. Ειδικά για την περίπτωση της κρατικής βιομηχανίας νικελίου πάντως εγείρονται και άλλα ζητήματα, καθώς η ΔΕΗ φέρεται να έχει χορηγήσει έκπτωση συνέπειας, παρά τα γνωστά προβλήματα, τις καθυστερήσεις αλλά και τα υπέρογκα χρέη της Λάρκο. 

Εκτός όμως από το θέμα της χρονικής διάρκειας, έχουν παραμείνει χωρίς απάντηση μια σειρά από αιτήματα των βιομηχανικών πελατών για προσαρμογές στα τιμολόγια, πχ ως προς τις ζώνες αιχμής, την αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης για τους πελάτες που είναι επιλέξιμοι για την αντιστάθμιση κλπ.

Τέλος οι βιομηχανικοί μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας  σημειώνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις πελατών στη μέση τάση, που καταλήγουν να έχουν τους ίδιους ή ακόμη και καλύτερους όρους τιμολόγησης από την υψηλή τάση.

Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις της ΔΕΗ με τους ενεργοβόρους πελάτες της ΥΤ βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι πίσω από τη στάση της εταιρείας κρύβονται σκοπιμότητες που σχετίζονται με την υπόθεση της αποεπένδυσης. Με βάση την εικόνα που μεταφέρουν πηγές της ενεργοβόρου βιομηχανίας, πολύ δύσκολα οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι θα καταλήξουν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για να υπογράψουν τη σύμβαση προμήθειας που τους έχει προταθεί από τη ΔΕΚΟ.