Συστράτευση Υπουργείου Οικονομίας - τραπεζών για επενδύσεις και ανάπτυξη

Προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα με τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το ραντεβού που έρχεται μόλις είκοσι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου κυβερνητικού επιτελείου καταδεικνύει έμπρακτα την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στον στόχο υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τις τράπεζες ως βασικό διαμεσολαβητή στη χρηματοδότηση της Οικονομίας. Σηματοδοτεί, δε, επιστροφή των τραπεζών στον παραδοσιακό τους ρόλο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η χώρα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν βελτιωμένη ρευστότητα και στόχο για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ύστερα από "κώμα" εννέα ετών.

Βασικό θέμα της συνάντησης τραπεζών-υπουργού Οικονομίας αναμένεται να είναι τα σχέδια των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας και ο ενεργότερος ρόλος τους στη διαχείριση και υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που είναι σε ισχύ ή θα "τρέξουν" μετά το 2020 στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων από τα οποία, ενδεχομένως, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερα κονδύλια.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι νέες χρηματοδοτήσεις θα μπορούσαν φέτος να κινηθούν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, λόγω της σαφούς βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας.

Οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες που ενισχύουν περαιτέρω την ανάληψη επενδυτικών σχεδίων.

Σημαντική παράμετρος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι η ενεργοποίηση και απορρόφηση πληθώρας ευρωπαϊκών προγραμμάτων σημαντικού προϋπολογισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το 2018 ανακοινώθηκαν και βγήκαν αποφάσεις υπαγωγής μέσω ΤΕΠΙΧ Ι (ενδιάμεσο) δράσεις προϋπολογισμού 384 εκατ. ευρώ, μέσω COSME 500 εκατ. ευρώ και μέσω ΕΣΠΑ 700 εκατ. ευρώ.

Το 2019 ξεκίνησε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ με προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ, συνεχίζουν το πρόγραμμα COSME και το ΕΣΠΑ με επιπλέον προϋπολογισμό 860 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ειδικά για το ΕΣΠΑ ο συνολικός προϋπολογισμός περιόδου 2016-2019 ανέρχεται σε 2,64 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, περίπου 6 στα 10 δάνεια και πιστώσεις που χορηγούνται από τις τράπεζες εντάσσεται σε ένα από τα παραπάνω προγράμματα. To στοιχείο αυτό υποδηλώνει τόσο την έκταση των υφιστάμενων αναγκών, όσο και τη σαφή πρόθεση των τραπεζών να ενισχύσουν την Οικονομία, είτε χρηματοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής των ενδιαφερομένων, είτε χρηματοδοτώντας τα λοιπά έργα (4/10) που δεν εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα.

Η συνεργασία της νέας κυβέρνησης με τις τράπεζες με στόχο την ανάπτυξη φαίνεται πάντως ότι θα αφορά και το πεδίο της πάσχουσας επιχειρηματικότητας, με στόχο την εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου. Αυτό προκύπτει από την πρωτοβουλία εξεύρεσης λύσης στην υπόθεση της Creta Farms που ανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας Α. Γεωργιάδης. Ο υπουργός επεσήμανε ότι επιδίωξη είναι το μοντέλο της Creta Farms να εφαρμοστεί γενικά σε επιχειρήσεις των οποίων η επιβίωση κινδυνεύει και έκανε λόγο για λίστα με 170 μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Creta Farms και στις οποίες θα παρέμβει προκειμένου να βρεθεί λύση επιβίωσης.

Κατόπιν αυτού, η συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας με τους τραπεζίτες θα έχει στο μενού και το προβληματικό κομμάτι του επιχειρείν, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% της μείωσης των "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2021 θα πρέπει να προέλθει από τα επιχειρηματικά δάνεια.