Τέσσερις άξονες για τη στήριξη της βιομηχανίας

Την περασμένη εβδομάδα η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανία αφού εξέτασε τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν για τον νευραλγικό για την ελληνική οικονομία κλάδο ανανέωσε το ραντεβού της για τον Οκτώβριο. 

Εν τω μεταξύ όμως, μέχρι τότε αναμένεται να προηγηθούν τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις της διαρκούς επιτροπής για τη βιομηχανία, η οποία και θα παρακολουθεί την πρόοδο των μέτρων για τους τέσσερις άξονες παρεμβάσεων που σχεδιάζονται για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστιότητας: ενέργεια, ΕΣΠΑ, φορολογία – μη μισθολογικό κόστος και έρευνα & τεχνολογία.

Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, εντούτοις ήδη στο τραπέζι και τη θεματολογία της διαρκούς επιτροπής – στην οποία μετέχει και ο ΣΕΒ – βρίσκονται μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα για τα οποία μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μετρήσιμη πρόοδος. Ειδικότερα:

Για το ενεργειακό παραμένουν ανοιχτά ζητήματα τόσο στο μέτωπο των τιμολογίων της ΔΕΗ, όσο και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις αλλά και τη φορολογία. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν μεταξύ άλλων η μη αύξηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τη βιομηχανία, η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, η επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης (πχ διμερείς συμφωνίες της ΔΕΠΑ με πελάτες της) και φυσικά η επίσπευση της εφαρμογής της διακοψιμότητας πριν τον Οκτώβριο οπότε και αναμένεται η απάντηση της Επιτροπής. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε εδώ και 8 μήνες από την ΕΕ να διαπιστώσει ότι αυτά που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, μπορούν να ισχύσουν και εδώ» αναφέρει στο Capital.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή. 

Για τη φορολογία στην ενέργεια εξετάζεται επίσης η εφαρμογή του ιταλικού μοντέλου φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις στις οποίες η ενέργεια αποτελεί πάνω από 3% του λειτουργικού τους κόστους, με κλιμακωτή αύξηση των φοροελαφρύνσεων όσο μεγαλύτερος παράγοντας κόστους είναι η ενέργεια. 

Σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος, οι όποιες μειώσεις εξετάζεται να συνδυαστούν με δέσμευση για αύξηση του εργατικού δυναμικού ώστε να ισοσκελιστεί από την ενίσχυση της απασχόλησης στη βιομηχανία η όποια απώλεια προκύψει από τη μείωση των εισφορών για τα υπό δοκιμασία ταμεία.

Επίσης εξετάζονται οι δυνατότητες αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και συνέργειες με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας. Σημειώνεται ότι η σύνδεση της βιομηχανίας με την έρευνα αποτελεί έναν από τους κατευθυντήριους άξονες που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο της κοινοτικής πολιτικής για τη βιομηχανική αναγέννηση.

Ήδη η αρμόδια επιτροπή που θα λειτουργεί υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλο έχει στείλει επιστολές ζητώντας από τα συναρμόδια υπουργεία να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση της θεματολογίας και των επιμέρους ζητημάτων με συγκεκριμένες προτάσεις για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση.



Πηγή:www.capital.gr