Βάζει φρένο η ανάπτυξη - διαμορφώθηκε στο 1,8% το β' τρίμηνο

Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ στο 1,8% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι 2,5% ρυθμού ανάπτυξης το 1ο τρίμηνο ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, αναθεώρησε και προς τα "πάνω" τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε 12μηνη βάση). Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ,  "το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2018 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών".

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στους επί μέρους δείκτες:

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017.

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση της κατανάλωσης προήλθε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (σ.σ. λόγω και των εξαγωγών/τουρισμού), καθώς καταγράφεται κατά 2% μείωση στην κατανάλωση του κράτους (σ.σ. λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών).

* Αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.

* Αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Οριακή πλέον η επίτευξη του ετήσιου στόχου για 2% ανάπτυξη

Συνολικά το 2018, η κυβέρνηση στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος, ενώ η Κομισιόν υπολογίζει στις Καλοκαιρινές της προβλέψεις σε άνοδό του κατά 1,9%.

Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις πάντως, η επίτευξη του στόχου για άνοδο ΑΕΠ 2% στο σύνολο του έτους, προϋποθέτει ότι τα 2 επόμενα τρίμηνα η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον 1,8% αλλά και ότι βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες αναθεωρήσεις προς τα "κάτω" για το 1ο εξάμηνο. 
 
Η σημασία του ΑΕΠ

Η πορεία του ΑΕΠ έχει ειδική σημασία ενόψει της έλευσης των δανειστών στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα για την 1η μεταμνημονιακή αξιολόγηση κατά την οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ουσιαστικά θα γίνει η δια ζώσης εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τη μη περικοπή των συντάξεων και για τις υπόλοιπες "παροχές" που προωθεί η κυβέρνηση.

Το ΑΕΠ αποτελεί τη βάση μέτρησης των πλεονασμάτων και του χρέους και οι θεσμοί περιμένουν διακαώς τα στοιχεία για να οριστικοποιήσουν την θέση τους. Τα στοιχεία όμως τα περιμένουν και οι αγορές προκειμένου να αποτιμήσουν την πορεία της χώρας.