Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ: Έντονη ανησυχία για κόστος και την ποιότητα ενέργειας στα Βιομηχανικά Πάρκα

Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στις Βιομηχανικές Περιοχές λόγω των συχνών «βυθίσεων τάσης» και της κακής ποιότητας ηλεκτρικού ρεύματος, που επηρεάζουν τη λειτουργία των μονάδων μας. Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ προτείνει εναλλακτικές λύσεις όπως τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα και τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα, που μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να μειώσουν το κόστος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά μας.

Στις περισσότερες ΒΙ.ΠΕ. αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα με τις λεγόμενες «βυθίσεις τάσης», δηλαδή τις πτώσεις τάσης λόγω κακής «ποιότητας» του ρεύματος, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.

Την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων στα Βιομηχανικά Πάρκα, για το κόστος και την ποιότητα ενέργειας, διατυπώνει ο κ. Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές), με αφορμή το πρόσφατο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” και στον δημοσιογράφο κ. Φίλη Καϊτατζή, ο κ. Μαντάς, αναφέρεται στα σημαντικά προβλήματα, στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και στις συνολικότερες λύσεις που μπορούν να συμβάλουν αφενός στην ομαλή ηλεκτροδότηση για τις επιχειρήσεις των Πάρκων και αφετέρου σε πιο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Συνολικά, ο ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. εκπροσωπεί πρωτοβάθμιους συνδέσμους εγκατεστημένων επιχειρήσεων σε 24 ΒΙ.ΠΕ. της χώρας, που έχουν περισσότερες από 1.500 βιομηχανίες μέλη.

Η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, έχει ως εξής:

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ εκπροσωπεί πρωτοβάθμιους συνδέσμους εγκατεστημένων επιχειρήσεων σε 24 ΒΙ.ΠΕ. της χώρας, που έχουν περισσότερες από 1.500 βιομηχανίες μέλη: Τι γίνεται με τα εννέα επενδυτικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού 13,11 εκατομμυρίων ευρώ, σε Βιομηχανικά Πάρκα της χώρας;

Είμαστε θετικοί σε σχέση με το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά την κατασκευή υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ σε εννέα βιομηχανικές περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα. Δεδομένου ότι τα έργα αυτά (κυρίως υποσταθμοί) θα γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν είμαστε προφανώς οι αρμόδιοι προκειμένου να περιγράψουμε αναλυτικά τη φάση στην οποία βρίσκεται η προετοιμασία για αυτά τα έργα. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι ευπρόσδεκτο κάθε έργο που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα απίστευτα, για τα δεδομένα της εποχής, προβλήματα ηλεκτροδότησης στις Βιομηχανικές Περιοχές. Τα έργα αυτά δεν επαρκούν όμως για να λύσουν το πρόβλημα της ομαλής ηλεκτροδότησης στα Επιχειρηματικά Πάρκα. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που θα μας βοηθήσει να έχουμε και πιο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Η «βύθιση τάσης» και τα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων

Στις περισσότερες ΒΙ.ΠΕ. αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα με τις λεγόμενες «βυθίσεις τάσης», δηλαδή τις πτώσεις τάσης λόγω κακής «ποιότητας» του ρεύματος. Η «βύθιση τάσης» συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, ιδιαίτερα των πιο σύγχρονων «ψηφιακών». Κάποιες από τις συνέπειες είναι το κόστος μη παραγωγικού προσωπικού, λόγω της απότομης διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας, το κόστος επισκευών μηχανημάτων σε περιπτώσεις ζημιών, τα αυξανόμενα κόστη τεχνικής συντήρησης, η κατεστραμμένη πρώτη ύλη από τη δυσλειτουργία των γραμμών παραγωγής, το αυξημένο κόστος ασφάλισης μηχανημάτων κ.λπ. Επιπλέον, έχουμε θέμα και με το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα συχνές βλάβες και μεγάλη «ευαισθησία» στις καιρικές μεταβολές. Για την οικονομική επιβάρυνση από το μη επαρκές δίκτυο για τις επιχειρήσεις, επικαλούμαι πρόσφατη μελέτη του ευρωπαϊκού ενεργειακού οργανισμού «Leonardo»,σύμφωνα με την οποία, πάνω από το 60% του κόστους για την επίτευξη της ποιότητας ισχύος είναι συνέπεια των «βυθίσεων τάσης». Δηλαδή, ο εξοπλισμός της βιομηχανίας ενδέχεται να επιβαρύνεται με κόστος συντήρησης για την επίτευξη της ποιότητας ισχύος έως και 4% του κύκλου εργασιών της. Το 60% αυτού του κόστους προκαλείται λοιπόν από «βυθίσεις τάσης» και μικρές διακοπές ρεύματος.

pexels-nick-shul-10666081-1940x1455.jpg

Ποιες λύσεις, εκτός από αυτές που περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, μπορούν να συμβάλουν αφενός στην ομαλή ηλεκτροδότηση για τις επιχειρήσεις των Πάρκων και αφετέρου σε πιο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας;

Προτείναμε στον ΔΕΔΔΗΕ, μέσω του συνεδρίου μας την (οικονομική) λύση των βιομηχανικών μικροδικτύων (Industrial Microgrids), μια ουσιαστική εναλλακτική στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες μας και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξημια ουσιαστική εναλλακτική στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες μας και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς δεν επιβαρύνει το δίκτυο. Και παράλληλα, εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα ισχύος που απαιτούν οι Βιομηχανικές Μονάδες για να είναι ανταγωνιστικές, αντιμετωπίζοντας επιπλέον αποτελεσματικά «βυθίσεις τάσεως» και εξαλείφοντας τις αρμονικές, που είναι ζημιογόνες για τον εξοπλισμό τους (η παρουσία αρμονικών σε ένα ηλεκτρικό σύστημα είναι δείκτης παραμόρφωση της τάσης).

Με μηδενική συνεισφορά στο βραχυκύκλωμα τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα

Επικαλούμαι σε αυτό το σημείο τον ενεργειακό σύμβουλο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, κ. Παναγιώτη Ρωμανό, ο οποίος θα σας δώσει και επιπλέον στοιχεία, για να τονίσω τη δυνατότητα των Βιομηχανικών Μικροδικτύων να έχουν μηδενική συνεισφορά στο βραχυκύκλωμα. Αυτό τα καθιστά ικανά να επιλύουν τα προβλήματα κορεσμού και έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, επιτρέποντας επιπλέον τη διείσδυση Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ΑΠΕ στη βιομηχανία, χωρίς απολύτως κανέναν περιορισμό, με αποτέλεσμα τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πυρκαγιών, σεισμών, τυφώνων κλπ., τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα είναι η μοναδική οικονομικά αποδοτική λύση(σε σύγκριση με τα UPS (Μονάδες Αδιάλειπτης Ισχύος) που μπορεί να εξασφαλίσει αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση σε Βιομηχανικές Μονάδες.

Αυτή η ανθεκτικότητα είναι η αιτία της μεγάλης εξάπλωσης των Μικροδικτύων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.λπ. Η ευελιξία που μπορούν να προσφέρουν στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, σε περιπτώσεις μέγιστης ζήτησης φορτίου, αποτελεί ένα επιπλέον πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τους Διαχειριστές των δικτύων και τη βιομηχανία. Δεδομένου ότι αντίστοιχες πρακτικές λύσεις εφαρμόζονται ήδη ευρέως στη βιομηχανία ευρωπαϊκών και αμερικανικών χωρών, εκτιμούμε ότι ήρθε η ώρα τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα να προχωρήσουν και στην Ελλάδα. Ωστόσο μένει να διευθετηθούν αρκετά πρακτικά θέματα, όπως λ.χ. οι πιστοποιήσεις, θέματα ασφαλείας κ.λπ., που θα πρέπει να ισχύσουν για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά μας βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Σίγουρο είναι ότι, με μέση τιμή μεγαβατώρας της τάξης των 200 ευρώ, καλούμαστε οι βιομηχανίες να εξαντλήσουμε και τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι καινοτόμες τεχνολογίες τόσο σε θέματα ποιότητας ισχύος (π.χ. βυθίσεις τάσεως) όσο και εξοικονόμησης Ενέργειας, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικές στις διεθνείς συνθήκες.

Από τη δική του πλευρά, ο Dr. Ing. (Doctor of Engineering) Παναγιώτης Ρωμανός περιγράφει στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης τις εφαρμογές Βιομηχανικών Μικροδικτύων ως εναλλακτικές λύσεις σε κορεσμένες περιοχές ως εξής:

«Τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα είναι ηλεκτρικά δίκτυα (λειτουργούν όπως όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα).Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση δύο Βιομηχανικών Μικροδικτύων σε κορεσμένες περιοχές», (αναπτύσσονται από τον κ. Ρωμανό).

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ενημερωμένος για τα δύο πιλοτικά Βιομηχανικά Μικροδίκτυα που αναπτύσσονται στον ελλαδικό χώρο (πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι έχει ήδη εγκρίνει την αδειοδότηση τους, θεωρώντας πάντως τα μικροδίκτυα πολύ πιο ακριβά σε συνδυασμό με την ακόμα ακριβή αποθήκευση, αναγνωρίζοντας ότι αν έχουμε netbilling, μικροδίκτυα και αποθήκευση, είναι ιδανικός συνδυασμός σε συνδυασμό με πτώση κόστους).

Το ένα Βιομηχανικό Μικροδίκτυο, συνεχίζει ο κ. Ρωμανός, «βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι στο Τυροκομείο Αρκαδίας: Έχει ήδη εγκατασταθεί ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα με Συμψηφισμό (Net-Metering) ισχύος 152 kW. Στην περιοχή της Τρίπολης όμως, εμφανίζονται συχνά βυθίσεις τάσης, με αποτέλεσμα την απώλεια της παραγωγής κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. Το Φωτοβολταϊκό Βιομηχανικό Μικροδίκτυο θα ενσωματώσει υπερπυκνωτές και νέου τύπου flywheels (μικρού όγκου μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για μικρό χρονικό διάστημα),για να προσφέρει την απαιτούμενη υψηλή ποιότητα ισχύος, η οποία είναι σημαντική στην παραγωγική διαδικασία.

Το δεύτερο Βιομηχανικό Μικροδίκτυο –υλοποιείται αυτή την περίοδο– είναι σε σούπερ-μάρκετ στην Άρτα, όπου το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι κορεσμένο: Η ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση του σούπερ μάρκετ είναι 235.000 kWh με κόστος 73.000 ευρώ. Το Βιομηχανικό Μικροδίκτυο θα επιτρέψει την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 60 kW – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ήταν αδύνατο. Σε αυτό το Φ/Σ θα ενσωματωθούν μπαταρίες, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που δίνονται από το Net-Billing(σ.σ.θέμα ημερών η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης, βάσει του οποίου ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται με βάση την αξία της ενέργειας, όχι με βάση την ποσότητα όπως στο net-metering).Το κόστος του Βιομηχανικού Μικροδικτύου ισχύος 150 kW στο σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένου του Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 60 kW, έχει υπολογιστεί να είναι 120.000 ευρώ, εξοικονομώντας 40% ηλεκτρική ενέργεια, με ετήσια οφέλη περίπου 30.000 ευρώ και απόσβεση σε λιγότερο από 4 χρόνια!».

mantas.jpg